Pečená husa s červeným zelím a knedlíky. Potřebujeme: 2,5 kg očištěné mladé husy kmín sůl Postup: Důkladně očištěnou, omytou a osušenou husu zevnitř i zvnějšku osolte, stehna přichyťte k trupu (vsuňte do otvorů udělaním nožem po stranách břišního otvoru), posypte kmínem, vložte na pekáč prsíčky dolů, podlijeme trochou horké vody a za občasného zalévání vypečenou šťávou upečte ze všech stran dozlatova a doměkka. Během pečení obraťte prsy nahoru a ke konci pečení již nepolévejte, aby upečená husa zůstala křupavá. Ze šťávy odeberte přebytečnou mast a šťávu přeceďte přes hustý cedník. Při podávání porce upečené husy zalévejte horkou šťávou. Jako přílohu podávejte houskové knedlíky a dušenou zelí nebo vařené brambory a zeleninové saláty.
|