Basilejské vánoční pečivo. Potřebujeme: 250 g cukru 600 g mouky 4 PL šťávy z třešňového kompotu 4 ČL Salajka 350 g medu 2 PL skořice 2 lžičky drcených karafiátů špetka muškátového oříšku 100 g kandováním citronové kůry 100g kandováním pomerančové kůry 200 g sekaných mandlí 50 g sekaných vlašských ořechů trocha másla 50 g sekaných lieskovcov Poleva: 100 g moučkového cukru trocha citronové šťávy Postup: Cukr s třešňovou šťávou pomalu zahřejte, až se zcela roztaje. Odstavte a přimíchejte med. Koření a mouku vysypte do misky a promíchejte. Přilijte teplý sirup a vypracujte. Kandované kůru nasekejte a spolu s mandlemi a oříšky přimíchejte do těsta. Těsto nechte přikryté několik dní při pokojové teplotě odstát. Vyvaľkajte a položte na vymaštěný plech. Pečte ve středu rozehřáté troubě do světlehnědá. Poleva: V citronové šťávě vymíchejte práškový cukr a koláč ihned po upečení natřete. Krájejte až studený. TIP: Z dávky vám vyjde asi 35 kousků pečiva.
|