Pupáčiky. Potřebujeme: 700 g hladké mouky 15 g droždí 2 vejce 50 g másla 100 g moučkového cukru 3 dl mléka 300 g sušených švestek sůl Drobenka: 4 dl mléka 100 g medu 80 g másla 80 g moučkového cukru 120 g máku Postup: Švestky před přípravou nechte nabobtnat ve vodě a pak je zbavte pecek. Z prosáté mouky, droždí, vajec, másla, cukru, mléka a ze soli vypracujte jemné kynuté těsto, které nechte vykynout. Vykynuté těsto rozválejte na velký plát, který pokrájejte na malé čtverce, do každého čtverce vložte připravenou švestky, zabalte, pokládáme na pomastí plech těsně vedle sebe a pomalu upečte. Upečené a vychladlé pupínky dejte do mísy, obarte vroucího mlékem promíchaný s medem, polijte rozpuštěným máslem a posypte cukrem, poprehadzujte, posypte mletým mákem a nechte chvíli prosáknout.
|