Plněná kachna na pomerančích. Potřebujeme: 1 kachna 200 kg telecího masa 200g telecí jater 1 husí játra 60 g cibule 30 g kachního tuku ½ dl koňaku 2 dl vína 1 karotka 2 pomeranče masový vývar 10 g hladké mouky mletý muškátový oříšek mletý pepř sůl Postup: Kachnu, omyjte, osolte a mírně opepřete. Maso a játra pokrájejte, přidejte posekanou cibuli, tuk z kachny a vše spolu rozemele. Mletou směs dochuťte koňakem, osolte a promíchejte s nadrobno říznutí karotkou. Pomeranče důkladně omyjte, oloupejte, rozdělte na měsíčky a část oloupané kůry nakrájejte na nudličky. Kachnu naplňte mletou nádivkou a několika dílky pomeranče, otvor zašity a maso vložte na pekáč, podlijte vývarem a upečte dočervena. Během pečení přidejte do výpeku nakrájenou pomerančovou kůru. Měkkou kachnu vyjměte a rozporciujte. Přebytečnou šťávu odeberte a opečte na ní zbývající pomeranče. Šťávu zaprášíme moukou, povaříme. Podávejte porce kachny polité šťávou a obložené opečenými pomeranči.
|