Štědrovečerní rybí polévka trochu jinak. Potřebujeme: ¼ kg vykostěného kapra 2 rybí hlavy 150 g jiker nebo mlíčí 1 větší cibule pór 5 zrnek pepře 2 mrkve 1 menší petržel kousek celeru 8 PL másla 1 dl smetany 2 PL bílého vína špetka muškátového květu ½ lžičky petrželky 2 rohlíky 2 lžíce hladké mouky 1 PL oleje sůl Postup: Na 4 PL másla orestujte na kolečka pokrájenou cibuli a bílou část pórku. Zalijte 2 l vody, zvarte, osolte, přidejte omytou rybu, rybí hlavy, koření a vařte asi 30 min. Sceďte a dejte vychladnout. Jikry a mlíčí uvařte zvlášť. Z mouky a 2 PL másla připravte světlou jíšku, zalijte vychladlým vývarem z ryb a jiker. Rozšlehejte a zvarte. Očištěnou, nadrobno pokrájenou zeleninu krátce poduste na 2 PL másla a vložte do polévky. Přidejte vykostěné ryby. Ochuťte vínem, muškátovým květem, smetanou. Podávejte na talířích s nasucho opraženou pokrájenými růžky, ozdobené petrželkou.
|