Opekance s mákem. Potřebujeme: Kvásek: 1 dl mléka 1 PL moučkového cukru 20 g droždí 10 g hladké mouky 900 g mouky 1 vejce 50 g másla 5 dl mléka mléko na polití mletý mák a moučkový cukr na posypání rozpuštěné máslo na polití 10 g soli Postup: Do mléka vsypte cukr a mouku, přidejte rozdrobené droždí a nechte na teplém místě vykynout. Z mouky, vejce, másla, ze soli, z kvásku a mléka vypracujte těsto, které nechte odpočívat 1 hodinu. Potom ho rozšúľajte na dlouhé šúľance, pokrájejte na malé kousky, každý kousek trochu stiskněte prstem, pokládáme na vymaštěný plech dále od sebe, aby se při pečení nezlepili a ještě 30 minut nechte kynout na teplém místě. Vykynuté upečte ve vyhřáté troubě do světle. Vychladlé dejte do mísy, polijte vroucího mlékem a na slabém ohni opatrně míchejte, dokud se mléko do opekancov nevpije. Nakonec jejich posypte mletým mákem smíchaným s cukrem a polijte rozpuštěným máslem.
|