Kapustnica s klobásou a sušenými švestkami. Potřebujeme: 300 g kysaného zelí 10 g sušených hub 30 g sušených švestek 30 g masti 30 g hladké mouky 2 dl husté smetany 100 g domácí klobásy 40 g očištěné cibule ½ stroužek česneku mletá červená paprika celé pepř bobkový list sůl Postup: Umytou klobásu vložte asi do 5 dl vařící vody a zvolna vařte. Když je klobása napůl uvařená, přidejte kyselé zelí pokrájenou na menší kousky a vše uvařte do měkka. Důkladně poumývané sušené houby a sušené švestky uvařte zvlášť do měkka na sádle zpěníme cibuli pokrájenou nadrobno, přidejte hladkou mouku a připravte světlou zásmažku, do níž zamíchejte mletou červenou papriku. Připravenou zásmažku ihned zalijte vlažnou vodou a dobře rozmíchejte. Z uvařené zelí vyberte klobásu, a pokrájejte ji na kolečka. Do zelí přidejte celé pepř, bobkový list, česnek utřený se solí a uvařené houby is vývarem, polévku zahustěte jíškou a za občasného míchání zvolna vařte 25 minut. Nakonec do polévky přidejte uvařené sušené švestky, klobásu, maso a smetanu, podle chuti osolte a krátce povařte.
|