Pečený krocan plněný dvěma nádivkami. Potřebujeme: 3 kg krocan 100 g másla 1 ČL hladké mouky sůl l. Náplň: 3 housky 3 vejce 20 g slaniny 30 g tuku mléko nakrájená šunka nastrouhanou muškátový oříšek sůl II. Náplň: 1 houska 150 g nemastného vepřového masa 100 g vařeného uzeného masa 1 vejce mléko játra z krocana mletý pepř sůl Postup: Očištěného krocana omyjte, osušte a na prsou mu uvolněte kůži na naplnění. Potom ho osolíme zvenku i zevnitř a plňte. Jednu nádivku dejte do břišní dutiny a druhou mezi prsa a uvolněnou kůži. Konec kůže z krku přehněte a sešijte, břišní dutinu rovněž sešijte, koncovky křídel odseknite a křídla zahněte dozadu. Krocana dejte na pekáč (prsy nahoru) vymaštěný 90 g rozehřátého másla, podlijte trochou vody a vložte do středně vyhřáté trouby. Po chvíli teplotu trouby zmírněte, krocana obraťte prsíčky dolů a prsa podložte dřívky, aby se kůže neprichytila na pekáč. Při dopékání krocana opět obraťte prsy nahoru a do šťávy přidejte mouku rozetření s 10 g másla. Během pečení krocana polévejte vlastní šťávou, podlévejte horkou vodou a připečené šťávu na okrajích pekáče zoškrabujte do šťávy. l. Náplň: Housky pokrájejte na kostky a zvlhčit mlékem rozšlehaným se žloutky a solí. Přidejte škvařené slaninu pokrájenou na kostičky a rozehřátý tuk. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zlehka ho zamíchejte do náplně spolu s nastrouhaným muškátovým oříškem. Nakonec přidejte ještě pokrájenou šunku v množství podle vlastního uvážení. Il. Náplň: Housku pokrájejte na plátky a navlhčete mlékem. Po prosáknutí přidejte umleté vepřové maso, uzené maso a játra, vejce a mletý pepř, osolíme a dobře vymícháme.
|