Vítejte v internetovém obchodě vánočních stromečků na vánoce.

Vánoční opekance.

Potřebujeme:

1 hrnek polohrubé mouky
špetka soli
½ hrnku mléka nebo vody
10 g droždí
½ lžičky cukru 

Drobenka:

mletý mák
práškový cukr nebo brynza
tvaroh
na pomastí rozpuštěné máslo

Postup:

Do vlažného mléka dejte pomrvené droždí, cukr, za lžíci mouky a spolu rozmíchejte. Mouku preosejte, trochu osolte a na desce zapracujte rozpuštěné droždí v mléce. Těsto domieste, přikryjte a nechte nakynout.
Těsto rozdělte na 2-3 kusy a vyšúľajte asi 1,5 - 2 cm tlusté válečky. Těsto posýpajte moukou. Válečky krájejte na rovnoměrné 1,5 cm kousky, přeložte na pomastí plech a nechte nakynout. Opekance pečte v předehřáté troubě asi 20-25 min. Mají být tvrdší, vypečenou.

Před použitím vložte opekance do trochu osolené teplé vody. (Voda nesmí být horká, neboť povrch opekancov by se rozpadl dříve, než by voda pronikla do jejich středu). Namočené opekance přikryjte a občas promíchejte. Čas máčení je závislý na tvrdosti opekancov, proto je ochutnávajte, zda jsou až do středu promočenou. Tvrdší opekance se máčajú i 2 hodiny. Pokud voda, v níž opekance máčate vychladne, je třeba ji přihřát, nejvíce na 35-40 ° C. Změklé opekance sceďte, posypte mletým mákem s práškovým cukrem a polijte s rozpuštěným máslem. Opekance jen lehce promíchejte, aby se nerozpadly.

Pokud připravíte bryndzové opekance, brynzu rozdrobte na teplé opekance, polijte s máslem a lehce promíchejte. Opekance můžete připravit i s tvarohem.
Ochucené opekance prihrievajte tak, že jejich podlijte 1-2 PL vody, přikryjete a na teplé plotně pomalu ohříváte. 

TIP:

Pokud připravujete opekance (pupínky) do zásoby nebo více dní před použitím, můžete je nechat uschnout. Dobře vypečenou, usušené a na suchém místě uskladněné vydrží i několik týdnů.

©2024 Zákaz kopírování.