Vánoční rybí polévka. Potřebujeme: hlava z kapra 100 g jiker nebo mlíčí 20 g cibule 100 g mrkve, celeru a petržele 40 g másla 50 g hladké mouky 2 dl mléka polévkové koření 80 g veky 10 g tuku zelená petrželová nať muškátový oříšek sůl Postup: Očištěnou rybí hlavu zbavte žáber a uvařte v osolené vodě do měkka. Zeleninu a cibuli pokrájejte na malé nudličky a poduste na másle. Přidejte kousek nastrouhanou muškátového oříšku, zaprášíme moukou, opražte a zalijte vývarem z rybí hlavy. Jikry nebo mlíčí opláchněte ve vlažné vodě, posekejte nadrobno, přidejte do polévky a vše spolu dobře povařte. Nakonec vložte do polévky kousky masa sklizené z rybí hlavy, přilijte mléko, dochuťte polévkovým kořením a osolte. Při podávání vkládejte do polévky sendvič pokrájený na nudličky a opraženou na tuku a posekanou zelenou petrželku.
|