Tradiční vánoční koláčky - perníčky. Přísady: 400g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, jedna čajová lžička jedlé sody, jedna čajová lžička perníkového koření, citrónovou příchuť, 120g medu, 60g obyčejného másla, 2 vejce-do těsta, jedno vejce na potření medocníčkov Postup: Mouku, cukr, sodu, citronovou příchuť a koření dáme do mísy, přidáme rozpuštěný med, máslo a rozšleháme 2 vajíčka.Všetko umícháme na hladké těsto, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme hodinu odstát. Potom těsto vyválíme asi na půl centimetru a vykrajujeme z něj různé útvary.Položíme jejich na vymaštěný plech.Povrch perníčky potřeme rozšlehaným vajíčkem ořechem a upečeme dozlatova. Zdobíme libovolně kornútkovou technikou bílkovou polevou, kterou umícháme ze 140g prosátého moučkového cukru, 1 bílku a několika kapek citronové šťávy
|