Plněná vánoční pletenica. Potřebujeme: Těsto: 250 ml teplého mléka 1 kostka kvasnic (40 g) 50 g moučkového cukru 50 g měkkého másla ½ kg polohrubé mouky 1 balíček vanilkového cukru 1 vejce špetka soli Náplň: 100 g rozinek 175 g umletých lieskovcov 50 g sekaných mandlí 100 g medu 50 g másla 8 PL mléka Na potření: 1 žloutek 4 PL šlehačky Postup: Do hrnečku s vlažným mlékem rozmrvte droždí av teple nechte vykynout (asi 15 minut). Do mísy preosejte mouku a přilijte vykynutý kvásek. Přidejte měkké máslo, moučkový a vanilkový cukr, vejce a sůl. Vařečkou vypracujte vláčné těsto a nechte 30 minut kynout. Náplň: Všechny suroviny v misce dobře vymícháme. Vykynuté těsto rozdělte na 3 části. Každou část zvlášť vyvaľkajte na pomoučeném vále, natřete připravenou nádivkou a stočíme jako roládu. Tři rolády pak zapleťte do copu, přeložte na vymaštěný plech a nechte ještě 15 minut kynout. 1 žloutek a šlehačkovou smetanu dobře vymícháme, touto směsí potřete celou pletenicu a vložte ji do vyhřáté trouby. Po 20 minutách teplotu snižte. Upečenou pletenicu poprašte moučkovým cukrem.
|