Vánoční rybí polévka. Potřebujeme: 15 dkg očištěného kapra 1 hlavu z kapra očištěnou bez žáber 20 dkg vnitřností z kapra 5 dkg celer 5 dkg mrkve 5 dkg petržele 10 dkg másla 15 dkg hladké mouky mletý muškátový květ 2 dcl sladké smetany polévkové koření petrželová nať smažené kostky z rohlíků nebo housky sůl Postup: Vařte hlavu, maso a zvláště rybí vnitřnosti v osolené vodě. Nechte vychladnout a oberte maso a vnitřnosti nakrájejte na menší kousky. Kořenovou zeleninu uvařte doměkka a nakrájejte na nudličky. Připravte světlou jíšku, přidejte muškátový květ a za stálého šlehání metličkou prilievajte precedent vývar z ryb a zeleniny. Přivést do varu a ještě povařte minimálně 40 min. Ke konci přidejte koření, přilijte smetanu, osolte, přidejte nakrájené maso a vnitřnosti a dochuťte solí a polévkovým kořením. Můžete polévku i dohladka rozmixovat. Podávejte z nakrájeným a osmažené rohlíkem nebo houskou a zdobte petrželkou.
|