Pečená plněná husa s lokšami a zelím. Potřebujeme: 1,8 kg očištěné husy 100 g uzené slaniny sůl Náplň: 300 g předního telecího masa 200 g vepřového masa 2 housky 2 mléka 1,5 sladké smetany kachní játra 2 vejce 1 žloutek citrónová kůra mletý pepř sůl Bramborové lokše: 1 kg brambor 400 g hladké mouky 1,5 dl mléka 70 g husích masti sůl Postup: Hus omyjte, očistěte a osušte. Vnitřní stranu husy osolte, natřete silnější vrstvou připravené nádivky, na nádivku do středu slaninu, pokrájenou na hrubší proužky, naplněnou husu sešite a previažte motouzem. Hus osolte, podlijte trochou horúceej vody a za občasného zalévání vypečenou šťávou upečte z obou stran do měkka a zlata. Upečenou husa vyjměte ze šťávy. Plněnou husa podávejte s bramborovým Lokšami a dušením červeným zelím. Náplň: Odblanené a omyté maso spolu se houska namočenými v mléce a vytištěným dvakrát rozemele v mlýnku na maso. K pomleté směsi přidejte smetanu, vejce, žloutek, trochu nastrouhanou citronovou kůry a koření, mírně osolíme a vše společně důkladně vymícháme. Nakonec do vymíchání směsi přidejte husí játra pokrájenou na větší kousky a ještě jednou zlehka promíchejte. Bramborové Lokše: Brambory omyjte, uvařte ve slupce a sceďte. Pak je oloupejte, protlačte, přidejte mouku, sůl a vypracujte těsto. Z těsta vytvarujte kuličky o průměru asi 6 cm, které na pomoučeném vále rozválejte na tenké, kulaté placky a opečte na suché plotně z obou stran.
|